Madam Art

Raku stoken

Raku stoken is een Japanse pottenbak techniek. Het was een onderdeel van de theeceremonie in de oude Japanse Zen-cultuur, aan het einde van de 16e eeuw. Deze stook techniek werd toegepast om thee servies een craquelé uiterlijk te geven. Dit deden ze zodat de kopjes minder klank gaven tijdens de ceremonie.

Raku stoken is een avontuur met vuur. Deze aparte stook techniek geeft net het keramiek wat extra’s. Nadat het werk biscuit gebakken is wordt de glazuur stook van het werk in de speciale raku oven gestookt. De werken worden in korte tijd opgestookt tot 1000 graden celsius. Met speciale tangen wordt het werk roodgloeiend uit de oven gehaald. Door dat het hierdoor bloot wordt gesteld aan de buitenlucht craqueleert de glazuur. De breuklijntjes worden zichtbaar doordat het werk direct in een ton met zaagsel wordt gedaan en het zaagsel vlam vat door de hitte. Hierna plaatsen we een deksel op de ton waardoor er reductie ontstaat. Door de rook worden de breuklijnen mooi donker gekleurd.

Wil jij dit mooie proces eens bijwonen en je eigen biscuit gebakken werk raku stoken? Kom dan mee doen met de raku stook dag. En kun je het proces van dichtbij mee maken.

Heb je eigen klei werk? Je neemt je eigen biscuit gebakken werk mee. Het werk moet grove chamotte bevatten. Liefst 40% of hoger. In de ochtend gaan we glazuren en in de middag gaan we raku stoken. We lunchen samen in het Atelier.

Heb je geen eigen biscuit gestookt werk? Doe dan mee met de 2-daagse Boetseer + Raku dag. Dag 1 maak je je eigen keramiek werk van grove chamotte en twee weken later dag 2 gaan we raku stoken.

De Raku workshop kost €65,– p.p. en is inclusief glazuur voor 2 kleine werkjes of 1 groter werk (max 20 bij 20cm), inclusief de stookkosten, koffie en thee. Wil je Raku stoken en een dag boetseren dan kost de workshop €135,– incl. Raku klei en biscuitstook.

De raku dag duurt van 10:00 tot 16:00 met minimaal 6 personen. Optioneel kan met de groep geluncht worden bij keuken met karakter op het landgoed Willibrordus terrein.

Als je mee wilt doen met een stook dag of 2 daagse workshop kun je je opgeven via de email info@madam-art.nl .

Agenda

  • Raku stoken kleine groep: zaterdag 30 mei van 10:00-16:00. Dit is een speciale workshop met minder deelnemers. Daarom is de workshop duurder, €130,– . Er is nog één plek beschikbaar.
  • 2-daagse Boetseer + Raku workshop €135,– p.p.
    • Dag 1 Boetseren: maandag 1 juni 10:00-15:00 eigen klei werk maken,- inclusief klei.
    • Dag 2 Raku stoken: zaterdag 20 juni 10:00-15:00 Raku stoken, minimaal 4 deelnemers max 6.

Geef een reactie