Madam Art

Raku stook dag

De Raku stook techniek is oud japans. Het was een onderdeel van de theeceremonie in de oude Japanse Zen-cultuur, aan het einde van de 16e eeuw. Deze stook techniek werd toegepast op servies om thee servies craquelee uiterlijk te geven. Dit deden ze zodat de kopjes minder klank gaven tijdens de ceremonie.

Raku stoken is een avontuur met vuur. Deze aparte stook techniek geeft net het keramiek wat extra’s. Nadat het werk biscuit gebakken is wordt de glazuur stook van het werk in de speciale raku oven gestookt. De werken worden in korte tijd opgestookt tot 1000 graden celsius. Met speciale tangen wordt het werk roodgloeiend uit de oven gehaald. Door dat het hierdoor bloot wordt gesteld aan de buitenlucht craqueleert de glazuur. De breuklijntjes worden zichtbaar doordat het werk direct in een ton met zaagsel wordt gedaan en het zaagsel vlam vat door de hitte. Hierna plaatsen we een deksel op de ton waardoor er reductie ontstaat. Door de rook worden de breuklijnen mooi donker gekleurd.

Wil jij dit mooie proces eens bijwonen en je eigen biscuit gebakken werk raku stoken? Kom dan mee doen met de raku stook dag. En kun je het proces van dichtbij mee maken. Er zijn verschillende manieren om raku te stoken. Een daarvan is met zaagsel. Deze techniek passen wij ook toe tijden de stook dag.

Als je mee wilt doen met een stook dag kun je je opgeven via de email. Info@madam-art.nl . Je neemt je eigen biscuit gebakken werk mee. Het werk moet grove chamotte bevatten. Liefst 40% of hoger. In de ochtend gaan we glazuren en in de middag gaan we raku stoken. We lunchen samen in het Atelier.

Kosten zijn inclusief glazuur voor 2 kleine werkjes of 1 groter werk (max 20 bij 20cm). Inclusief de stookkosten en lunch, koffie en thee. De raku dag duurt van 10:00-16:00. €75,-

Data raku stook dagen:

  • zaterdag 5/10 van 10:00-16:00
  • zaterdag 12/10 van 10:00-16:00. ( nog 1 plek vrij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *